Loud Silentsin koko ohjelmisto on julki!

Loud Silents Festivalin ohjelmistossa loistavat mykkäkauden elokuvahelmet, joihin uusia liveääniraitoja loihtivat Tampere Filharmonia sekä maamme eturivin artistit The Hearingista Ristoon ja Mara Ballsista Virta-yhtyeeseen. Tarjolla on tänä vuonna runsaasti pohjoismaisia ohjauksia sekä genre-elokuvan varhaisia merkkiteoksia.

- - -

Seitsemäs Loud Silents Festival käynnistyy näyttävästi Tampere-talon Isossa salissa kun Tampere Filharmonia kantaesittää säveltäjä Jonne Valtosen luoman säestyksen mykkäelokuvaan Laulu tulipunaisesta kukasta (1919, ohj. Mauritz Stiller) kapellimestarinaan Günter Buchwald. Valtonen (s.1976) on kansainvälisesti menestynyt säveltäjä, joka tunnetaan erityisesti työstään pelimusiikkisävellyksen, orkestroinnin ja sovittamisen parissa, ja hänen uusi sävellyksensä on festivaalia järjestävän Loud Silents ry:n tilaustyö.

Helsinkiin sijoittuva agenttijännäri Korkein voitto (1929) lukeutuu kotimaisen mykkäelokuvan hienoimpiin saavutuksiin. Ohjaaja Carl von Haartman oli saanut oppinsa Hollywoodissa, mikä näkyy etenkin elokuvan taiturimaisessa kuvauksessa. Loud Silentsissa elokuvan säestää vuonna 2013 perustettu helsinkiläinen Bowman Trio, jonka musiikissa kuuluvat 1950-lukulaisen West Coast -jazzin vaikutteet.

Pohjoismaisen mykkäelokuvan maamerkkejä on niin ikään tanskalaisohjaaja Benjamin Christensenin Häxan (1922), aikanaan sensuurin hampaisiin joutunut suurteos noituudesta ja noitavainoista. Elokuvaan uuden ääniraidan loihtii komeaääninen, paraikaa kolmatta albumiaan valmisteleva kitarasankari Mara Balls yhtyeineen.

Laulu tulipunaisesta kukasta  hehkuu kesäyön taikaa

Laulu tulipunaisesta kukasta hehkuu kesäyön taikaa

Korkein voitto  -elokuvan sydänkäpyset

Korkein voitto -elokuvan sydänkäpyset

Painajaismaisia kuvia, kaukaisia maailmoja

Edgar Allan Poen tekstiin perustuva, Jean Epsteinin ja Luis Buñuelin käsikirjoittama Usherin talon häviö (1928) on varhaisen kauhuelokuvan houreinen helmi. Visuaalisesti vaikuttava mestariteos saa seurakseen Ringa Mannerin elektronisen yhden naisen orkesterin The Hearingin, joka – säestettävän elokuvan lailla – yhdistelee taidolla herkkyyttä ja pimeän sävyjä.

Painajaismaisia tunnelmia tihkuu myös Von morgens bis mitternachts (1920), jonka vinksahtanut maailma on läheistä sukua vuotta aiemmin ilmestyneelle Tohtori Caligarin kabinetille. Elokuva edustaa saksalaista ekspressionismia puhtaimmillaan ja sen säestää Risto, jonka koko diskografiassa kuuluu traagisuuden ja hulvattoman huumorin sekoitus.

Aelita (1924) on tieteiselokuvan pioneeriteos, jonka vaikutteet näkyvät myöhemmissä scifi-elokuvissa, eikä vähiten Fritz Langin Metropoliksessa. Punaiselle planeetalle ja nuoreen Neuvostoliittoon sijoittuvan elokuvan liveääniraidasta vastaa Virta-yhtye, jonka maalauksellista post jazzia maustavat vaikutteet niin rockista kuin elektronisen musiikin tyylilajeista.

Suomalaisilla valkokankailla harvoin nähty Shiraz: A Romance of India (1928) vie Rajasthanin maisemiin ja Intian islamilaisen arkkitehtuurin äärelle. Ensimmäinen Intiassa kuvattu ja intialaisella näyttelijäkaartilla toteutettu pitkä elokuva kertoo fiktiivisen tarinan Taj Mahalin synnystä. Elokuvaa säestämään on kutsuttu intialaista taide- ja kansanmusiikkia soittava yhtye Shankara.

Usherin talon häviö  huokuu painajaismaista tunnelmaa

Usherin talon häviö huokuu painajaismaista tunnelmaa

Marsin kuningatar Aelita ja hallitsija Tuskub

Marsin kuningatar Aelita ja hallitsija Tuskub

OHJELMA:

PERJANTAI 12.4.
Tampere-talon Iso sali

19.00 Laulu tulipunaisesta kukasta – Tampere Filharmonia (100 min)

LAUANTAI 13.4.
Ylioppilasteatteri

16.00 Korkein voitto – Bowman Trio (89 min)
18.00 Aelita – Virta (111 min)
20.30 Von morgens bis mitternachts – Risto (74 min)

SUNNUNTAI 14.4.
Ylioppilasteatteri

16.00 Shiraz: A Romance of India – Shankara (105 min)
18.15 Usherin talon häviö – The Hearing (63 min)
19.30 Häxan – Mara Balls (106 min)

Tapahtumapaikat:
Ylioppilasteatteri (Itsenäisyydenkatu 12)
Tampere-talo (Yliopistonkatu 55)

Lipunmyynti:
Ennakkolipunmyynti on käynnistynyt osoitteessa loudsilents.com/liput
Yksittäiset liput alk. 11,50€ / 9,50€. Festivaalipassit alk. 55€ / 49€.

HUOM! Laulu tulipunaisesta kukasta x Tampere Filharmonia -näytöksen liput Tampere-talon lipunmyyntikanavista.