Laulu tulipunaisesta kukasta 100 vuotta

Loud Silents -festivaalilla saa huhtikuussa 2019 kantaesityksensä ainutlaatuinen kinokonsertti: Tampere Filharmonia esittää säveltäjä Jonne Valtosen luoman säestyksen mykkäelokuvaan Laulu tulipunaisesta kukasta (1919), kapellimestarinaan Günter Buchwald. Livesäestetty elokuvanäytös esitetään Tampere-talon Isossa salissa Loud Silents -festivaalin pääteoksena perjantaina 12.4.2019.

Suomalaissyntyisen Mauritz Stillerin ohjaama Laulu tulipunaisesta kukasta (Sången om den eldröda blomman, 1919) perustuu Johannes Linnankosken samannimiseen menestysromaaniin, ja sen alkuperäismusiikin sävelsi Armas Järnefelt. Loud Silentsin ja Tampere Filharmonian yhteistyönä toteutuva Laulu Tulipunaisesta kukasta x Tampere Filharmonia -näytös juhlistaa visuaalisesti vaikuttavaa satavuotiasta elokuvaklassikkoa ja päivittää sen nykyaikaan lahjoittamalla elokuvalle uuden ääniraidan. Näytöksessä esitetään elokuvan uudelleenrestauroitu versio.

Loud Silents ry on tilannut elokuvaan sävellyksen Jonne Valtoselta (s. 1976), joka tunnetaan erityisesti työstään pelimusiikkisävellyksen, orkestroinnin ja sovittamisen parissa. Valtonen on kansainvälisesti menestynyt Tampereen ammattikorkeakoulun kasvatti, jonka aiempi yhteistyö Tampere Filharmonian kanssa on poikinut kaksi pelimusiikin konserttia sekä vuonna 2017 kantaesityksensä saaneen Näkymätön lapsi -orkesterisarjan, joka perustuu Tove Janssonin novelleihin. Valtosen sävellys Laulu tulipunaisesta kukasta -elokuvaan saa kantaesityksensä Loud Silents -festivaalilla.

Näytöksessä Tampere Filharmoniaa johtamaan on kutsuttu saksalainen Günter Buchwald, multi-instrumentalisti ja mykkäelokuvasäestyksen pioneeri, joka on esiintynyt useasti muun muassa Berliinin elokuvajuhlilla. Buchwald on tehnyt Loud Silentsin kanssa yhteistyötä jo vuonna 2011, jolloin hän luotsasi festivaalilla mykkäelokuvasäestämisen mestarikurssin Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijoille. Samana vuonna Buchwald vieraili niin ikään Sodankylän elokuvajuhlilla.

Tampereen Filharmonia on 97 muusikon vahvuudellaan Suomen ainoa täysimittainen sinfoniaorkesteri pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Loud Silentsin ohjelmisto kokonaisuudessaan julkistetaan helmikuussa.

* * *

LAULU TULIPUNAISESTA KUKASTA X TAMPERE FILHARMONIA – KANTAESITYS!
Pe 12.4.2019 klo 19.00
Tampere-talon Iso sali

Liput alk. 2–27 €:
Tampere-talon lipunmyynti
Kulttuurimyymälä Aplodi
Lippupiste