Voiko kitaraa soittamalla muuttaa maailmaa?

Teksti
Juha Torvinen

Maailman suosituimmaksi soittimeksi mainittu kitara on helppo soitin aloittaa, mutta mahdoton hallita täydellisesti. Vuosienkaan sinnikäs harjoittelu ei tee kenestäkään ylittämätöntä mestaria, mutta jo muutamalla treenikerralla pystyy säestämään nuotiolauleskelua. 

Kitaran soittaminen ei välttämättä muuta koko maailmaa, mutta yksittäisten ihmisten kohdalla elämä on muuttunut. Chileläisen laulajan ja poliittisen aktivistin Victor Jaran elämä muuttui pysyvästi, se nimittäin loppui soittamiseen ja laulamiseen hermostuneiden vartijoiden luoteihin. Woody Guthrien kitarassa luki kuuluisa lause "This machine kills fascists". Yhtään tunnettua uhria tuolla kitaralla ei ole, eikä fasismi ikävä kyllä ole maailmasta hävinnyt. Kuvat tuosta kitarasta ovat kuitenkin jääneet elämään. Globaaliksi ilmiöksi kasvanut, Oulussa järjestettävä Ilmakitaransoiton MM-kisa mainitsee yhdeksi tavoitteekseen ytimekkäästi maailmanrauhan. Kitaransoittajilla on selkeästi ainakin yritystä muuttaa maailmaa. 

Rock-maailmassa on suosion huipulla tapana väittää, että soittaminen on alkanut, koska kitaransoittajat saavat paremmin tyttöjä. Selitys ontuu sikäli, että soittaminen yleensä alkaa jo niin nuorena, että tuommoinen tavoite ei ole ihan ensimmäisenä mielessä, vaan enemmänkin mietitään, pysyvätkö housut ylhäällä ilman henkseleitä. Oli aloittamisen syy mikä tahansa, on aivan kuin missä tahansa asiassa, tärkeintä on aloittaa. 

Nyt meillä on mahdollisuus nähdä mykkäelokuva The Docks of New York peräti kymmenen kitaran säestämänä. Vähempi ei elokuvan väkevää tunnelmaa tukisikaan. Paraneeko maailma? Tuskin kertarysäyksellä, mutta esitys tarjoaa elämyksen ja niillä on aina vaikutuksensa ihmisiin, useimmiten parempaan suuntaan. 

Juha Torvinen, Ylöjärvi, 30.3.2018


Kirjoittaja on Eppu Normaali -yhtyeen kitaristi.

Kuva: Harri Hinkka.

>>> THE DOCKS OF NEW YORK X ALEX HOGG & MASTERCLASS BAND
          Sunnuntaina 29.4. klo 19, Pyynikkisali