Su 14.4. klo 18.15, Ylioppilasteatteri
Liput: ennakko 11,50€ / 9,50€, ovelta 12€

Usherin talon häviö
(La Chute de la maison Usher)
Ranska, 1928. Kesto 63 min.
Ohjaus: Jean Epstein. Pääosissa Jean Debucourt, Marguerite Gance, Charles Lamy, Fournez-Goffard

Elokuva on tekstitetty suomeksi ja englanniksi.

USHERIN TALON HÄVIÖ X THE HEARING

Edgar Allan Poen synkät visiot kohtavat Ringa Mannerin elektronisen yhden naisen orkesterin. Luvassa on runollisuutta ja alkuvoimaa, herkkyyttä ja pimeyttä.

Edgar Allan Poen tekstiin perustuva, Jean Epsteinin ja Luis Buñuelin käsikirjoittama Usherin talon häviö (1928) on varhaisen kauhuelokuvan houreinen helmi, joka jokaisen on nähtävä ainakin kerran – mieluiten elävän musiikin kera.

Tummanpuhuvan painajaisen ohjannut Epstein on kertonut pelänneensä lapsena elokuvia suunnattomasti. Aikuisten hirvittävät tarinat elokuvien elävältä poltetuista piispoista saivat Epsteinin järkeilemään, että mikäli jopa jumalan varjelusta nauttivat henkilöt voivat saada noin kauhean kohtalon, olisi vähintään todennäköistä että hänen kaltaisensa vähäpätöisen lapsen kävisi samoin. Epstein muistelee piehtaroineensa epätoivossa joka kerta kun hänen vanhempansa lähtivät elokuviin, varmana siitä että nämä eivät palaisi.

Usherin talon häviö on elokuvan taikavoimaa parhaimmillaan. Visuaalisesti vaikuttava, pahaenteistä tunnelmaa alusta alkaen huokuva elokuva pitää katsojan otteessaan ja jää kummittelemaan mieleen pitkäksi aikaa.

Niin valkokankaalla kuin ääniraidalla kohtaavat herkkä runollisuus ja tummimmat pimeän sävyt. Kovassa nosteessa olevan Ruusut-yhtyeen kanssa keikkaileva Ringa Manner aka The Hearing on mitä parhain seuralainen tummanpuhuvalle elokuvalle.

Kenelle:
Surrealisteille, poeettisille sieluille, goottilinnojen vuokralaisille

Usher_3.jpg
One of cinema’s greatest power is its animism. On screen there is no still life. Objects have attitudes. Trees gesture. Mountains … signify. Each element of staging becomes a character.
— Jean Epstein