SHIRAZ: A ROMANCE OF INDIA X SHANKARA

Ensimmäinen Intiassa kuvattu kokopitkä elokuva kertoo erään rakkaustarinan Taj Mahalin takana. Elävästä ääniraidasta vastaa Shankara-yhtye, jonka orgaaniset Intia-soundit viettelevät kuulijan.

Su 14.4. klo 16.00, Ylioppilasteatteri
Liput: ennakko 11,50€ / 9,50€, ovelta 12€

Shiraz: A Romance of India
UK, Saksa, Intia, 1928. Kesto 105 min.
Ohjaus: Franz Osten. Pääosissa Himansu Rai, Enakshi Rama Rau, Charu Roy

Shankara
Peali Juva (laulu), Kiureli Sammallahti (laulu, käsiharmoni), Lari Aaltonen (sitar), Sami Rönkä (tabla, dholak, dholki)

Elokuva on tekstitetty suomeksi ja englanniksi.

Valkoisesta marmorista rakennettua, jadella, jaspiksella, kristallilla ja safiireilla koristeltua Taj Mahalia tavataan kutsua maailman kauneimmaksi rakennukseksi. 1600-luvulla Intian Suurmogulivaltakuntaa hallinnut Shaahi Jahan rakennutti Taj Mahalin kuolleen suosikkivaimonsa Mumtaz Mahalin muistolle.

Shiraz: A Romance of India kertoo erään tulkinnan Mumtaz Mahalin tarinasta. Orvoksi jäänyt Selima varttuu pienessä kylässä adoptioveljensä Shirazin lempeän katseen alla. Idylli murenee kun häijyt orjakauppiaat sieppaavat Seliman ja myyvät hänet kruununprinssin haaremiin. Sydänsuruinen Shiraz lähtee kasvattisiskonsa perään ja melodraaman ainekset ovat kasassa.

Saksalaisen Franz Ostenin ohjaus on ensimmäinen Intiassa kuvattu kokopitkä elokuva, jonka näyttelijäkaarti on täysin intialainen. Rakkaustarinalla on kerrassaan huikeat puitteet: elokuva tallentaa Intian islamilaista arkkitehtuuria ja Rajasthanin maisemia silmäähivelevän hienosti. Erityismaininnan ansaitsee myös elokuvan hulppea puvustus.

Shiraz: A Romance of India saa arvoisensa säestyksen intialaista taide- ja kansanmusiikkia soittavan Shankaran käsissä. Peali Juva on taiturimainen solisti, jonka ääni soi upeasti sitarin, käsiharmonin ja intialaisten lyömäsoitinten kanssa.

Kenelle:
Kaukomatkaajille, melodramaannälkäisille, dromedaareille.

Shankara.jpg
Stones will not mend a broken bowl, nor gems an aching heart.
— Shiraz
Shiraz_10.jpg