Salaviinanpolttajat &
Romu-Mattila ja kaunis nainen
säestys Ykspihlajan Kino-orkesteri
live-foleyt Heikki Kossi

Satavuotias Suomi näkee viimein ensimmäisen elokuvansa. Ohjaajana toimii Cannes-voittaja Juho Kuosmanen. Salaviinanpolttajat saa 110 vuoden jälkeen maailmanensi-iltansa Tampereella. 

Kotimainen elokuvatuotanto käynnistyi vuonna 1907, jolloin valmistui ensimmäinen suomalainen elokuva Salaviinanpolttajat. Ikävä kyllä kaikki elokuvan esityskopiot ovat tuhoutuneet, eikä alkuperäiskäsikirjoituksesta ole jäänyt tuleville sukupolville jälkeäkään.

Ainoa vihje elokuvan sisällöstä on 110 vuoden takainen lehti-ilmoitus, jolla elokuvaa mainostettiin. Tiedetään, että elokuvan päähenkilöt ovat kaksi metsäläistä pontikankeittäjää, korttihuijari, poliisi, nimismies ja porsas. Tätä lukuun ottamatta kukaan maailmaa tallaava sielu ei tiedä, mitä elokuvassa tapahtuu.

Alkoholia, epämääräistä kohellusta, vedättäjä ja valtion virkamiehiä - tässäkö yhteiskuntamme kuva?

Ohjaaja Juho Kuosmanen on todennut, että hänelle Salaviinanpolttajat on projekti, jossa saa luvan hölmöillä: "Kuin Mikael Granlundin ilmaveivi, se on täysin päätön temppu paineistetuissa olosuhteissa. Taiteessa hölmöily on vapautta, vastalause järjen valtaamalle arjelle." 

Tuotantoryhmä on pääosin sama kuin Cannesin elokuvajuhlilla palkitussa Hymyilevässä miehessä. Salaviinanpolttajat kuvaa palkittu J-P Passi. Musiikista vastaa Ykspihjalan Kino-orkesteri, joka näkyi ja kuului myös Hymyilevä mies -elokuvassa. Erityisen säväyksen elokuvalle antaa Suomen menestynein foley-artisti ja äänisuunnittelija Heikki Kossi, joka loihtii Salaviinanpolttajien äänitehosteet yleisön edessä.

Kuosmanen toteuttaa lyhytelokuvan poikkeuksellisen nopeasti. 15-minuuttinen Salaviinanpolttajat kuvattiin helmikuussa. Elokuva leikataan ja viimeistellään muutamien viikkojen aikana ennen huhtikuun ensi-iltaa.

Festivaalinäytöksessä esitetään myös Kuosmasen lyhytmykkäelokuva Romu-Mattila ja kaunis nainen. Kaihosta kulkuritarinasta on olemassa vain yksi filmikopio.

Salaviinanpolttajat
Suomi 2017 (15 min). Ohjaus Juho Kuosmanen. Pääosissa Juha Hurme, Jaana Paananen, Tomi Alatalo, Jarkko Lahti ja Aku-Petteri Pahkamäki

Romu-Mattila ja kaunis nainen
Suomi 2012 (30 min). Ohjaus Juho Kuosmanen.

Ykspihlajan Kino-orkesteri
Laura Airola, Oona Airola, Tuomas Asanti, Reetta Kuisma, Miia Reko ja Miika Snåre

Live-foley
Heikki Kossi