prinssi ahmedin seikkailut x Al Farabi Band

Maailman varhaisin kokoillan animaatio saa viimein arvoisensa musiikin, kun tuhannen ja yhden yön tarinaa säestää Suomessa asuvien turvapaikanhakijoiden kokoonpano.

Viime vuonna Loud Silents Festivalilla talkoili joukko turvapaikanhakijoita, mukaan lukien irakilainen Abdullah Alsaadi. Tänä vuonna Abdullah nousee Al Farabi Bandin kanssa Pyynikkisalin lavalle ja säestää Prinssi Ahmedin seikkailuja. Ilmaisu kumpuaa arabialaisten traditioiden risteyksestä ja tarinan ja musiikin kulttuurisista yhtäläisyyksistä.

Prinssi Ahmedin seikkailut loihti liikkeeseen Lotte Reiniger, saksalainen ohjaaja ja animaattori. Omintakeinen siluettianimaatio syntyi käsityönä ruutu ruudulta, mikä tuntuu nykyajan näkökulmasta käsittämättömältä saavutukselta.

Työssään Reiniger kohtasi kahdenlaisia ennakkoluuloja. Hän oli eräs maailman ensimmäisistä naisohjaajista. Lisäksi animaatioelokuva oli 1920-luvulla sangen marginaalinen ilmiö.

Reiniger ei koskaan saavuttanut samanlaista mainetta kuin Walt Disneyn animaatiostudio. Hän julkaisi kokopitkiä animaatioelokuvia yli kymmenen vuotta ennen Disneyä, mutta liukuhihnatyöskentely kiilasi taiteellisesti kunnianhimoisen metodin ohi.

Prinssi Ahmedin seikkailut sopivat niin lapsille kuin aikuisillekin.

Prinssi Ahmedin seikkailut (Die Abenteuer des Prinzen Achmed)
Saksa 1926. Ohjaus Lotte Reininger. Animaatio Lotte Reininger ja työryhmä.

Al Farabi Band
Abdullah Alsaadi (kitara), Ali Haithem (oud), Mohammed Rahim (perkussiot), Abbas Oghab (viulu).

Jokaisen on itse katsottava ja koettava tämä teos.
— Kari Glödstaf, Mykkäelokuvasivusto