Nummisuutarit X DAAN VAN DEN HURK & Masterclass Band

Aleksis Kiven tekstiin pohjautuva mykkäkomedia on suomalaisen mielenmaiseman peili. Hollantilainen elokuvasäveltäjä Daan van den Hurk saa avukseen taitavimmat nuoret muusikot Tampereelta.

Teknisesti ansiokas ja taiten näytelty Nummisuutarit lukeutuu suomalaisen mykkäelokuvan merkkiteoksiin. Sitä ovat ylistäneet sekä aikalaiskriitikot että myöhempien aikojen arvioijat. Keskeinen voima tarinassa on tietenkin alkoholi, ja Puolmatkan krouviin päädytään tuon tuostakin. Hallittu ohjaustyö pitää huolen, että kyseessä ei ole kömpelö farssi, vaan aikaa kestävä laatuelokuva.

Nummisuutarit pohjautuu Aleksis Kiven suosituimpaan näytelmään. Rakastetun komedian mykkäelokuvaversiointi oli ohjaaja Erkki Karulta rohkea päätös. Nummisuutarit on sittemmin filmatisoitu kahteen otteeseen äänielokuvana.

Daan van den Hurk on mykkäelokuvasäestämisen nuori lupaus Hollannista. Loud Silents -festivaaliesiintyminen on van den Hurkin ensimmäinen vierailu Suomessa. Aiemmin hänen soittoaan on kuultu muun muassa Pordenonen elokuvajuhlilla.

Daan van den Hurk jatkaa Loud Silents Festivalin vuosittaista masterclass-säestysperinnettä, jossa festivaalille saapuva kansainvälinen vieras luotsaa lupaavista tamperelaistulokkaista koottua yhtyettä.


Kenelle:
Kansallisia omituisuuksia ihmettelevälle millenniaalille ja äikäntunneilta lintsanneelle klassikoiden karsastajalle.

 

Nummisuutarit
Suomi 1923. Ohjaus Erkki Karu. Pääosissa Axel Slangus, Heidi Korhonen, Kirsti Suonio, Adolf Lindfors.

Daan van den Hurk & Masterclass Band
D. van den Hurk, Hollanti (piano)

+ Masterclass Band:
Katri Antikainen (sello), Veera Luomi (kantele), Anu Luukela (sello), Tähti Oksanen (sello), Janne Savela (perkussiot)

Daan van den Hurk Pordenonen elokuvajuhlilla 2016. Kuva: Valerio Greco.

Daan van den Hurk Pordenonen elokuvajuhlilla 2016. Kuva: Valerio Greco.

Hyvä maku varjelee kaikista mauttomuuksista.
— Oiva Talvitie Aamulehdessä 22.12.1923