KOYAANISQATSI X WE STOOD LIKE KINGS

More is more! Valkokankaalla eeppisiä kuvia ihmisen, luonnon ja teknologian suhteesta, ääniraidalla vyöryvää post-rockia Belgiasta. Kumpi voittaa?

Kuuden vuoden aikana ilman käsikirjoitusta kuvattu Koyaanisqatsi on juonettoman elokuvan klassikko ja kulttidokumentti, joka on ehdottomasti parhaimmillaan valkokankaalla. Loud Silentissa Philip Glassin alkuperäismusiikin tilalla kuullaan kunnianhimoista post-rockia soittavaa brysseliläisyhtyettä, joka ei pelkää lisätä vettä myllyyn.

Elokuva käynnistyy verkkaisilla ilmakuvilla liki koskemattomasta luonnosta; Utahin jylhässä Horseshoe Canyonissa ihmisestä muistuttavat vain vuosituhansien takaiset kalliomaalaukset. Seuraa pöllyävää hiekka-aavikkoa, time-lapse-kuvaa taivaalla vyöryvistä pilvistä, hypnoottisesti virtaavaa vettä ja hidastettuja aallokoita.

Pikkuhiljaa ihmisen läsnäolo hiipii kuviin. Villi maa vaihtuu viljellyksi pelloksi, maisemaa halkoviksi sähkölinjoiksi ja tupruttaviksi tehtaanpiipuiksi. Atomipommin räjähdystä aavikolla seuraa kuva ydinvoimalan varjossa lekottelevista auringonottajista. Kun päästään kaupunkiin, tahti yltyy: autot vilistävät moottoriteillä kuin muurahaiset ja kauppakeskusten rullaportaat puskevat ihmisiä kuluttamaan. 

Äärimmilleen hidastetut ja nopeutetut kuvat saavat tutut ja arkiset asiat näyttämään absurdilta. Teknologiaa ei käytetä vaan eletään. Ohjaajansa mukaan Koyaanisqatsi ei pyri tarjoamaan vastauksia tai ottamaan kantaa ihmisen suhteeseen ympäristöönsä – ainoan selityksen tarjoaa elokuvan nimi, joka hopin kielellä merkitsee ”tasapainotonta elämää”. 

We Stood Like Kings on elokuvasäestämiseen erikoistunut belgialaisyhtye, joka nimeää esikuvikseen Chopinin, Pink Floydin sekä Mogwain. Heidän Koyaanisqatsiin säveltämällään ääniraidalla kuullaan niin ilmavia piano-osuuksia kuin intensiivisenä sykkivää instrumentaalirockia. 

Eurooppaa tiuhaan kiertänyt yhtye vierailee Suomessa nyt ensimmäistä kertaa. Odotettavissa on kaikkia aisteja hemmotteleva spektaakkeli!


Pe 27.4. klo 19.00, Ylioppilasteatteri
Liput: 
ennakko 11,50€ / 9,50 €, ovelta 12€

Koyaanisqatsi
USA 1982. Kesto 85 min.
Ohjaus Godfrey Reggio.

We Stood Like Kings (BEL)
Judith Hoorens (piano), Colin Delloye (basso), Mathieu Waterkeyn (rummut), Philip Bolten (kitara).

We Stood Like Kings keikalla syyskuussa 2017. Kuva: Raf Degeest

We Stood Like Kings keikalla syyskuussa 2017. Kuva: Raf Degeest

I wanted to show that which we’re most proud of: our shining beast, our way of life. So [the film] is about the beauty of this beast.
— Godfrey Reggio
koyaanisqatsi.jpg