INFO

Loud Silents är en festival dedikerad till stumfilmer och livemusik. Den äger rum i Tammerfors, Finland årligen i april.

Ända sedan 2013 har Loud Silents visat tiotals unika kombinationer av rörliga bilder och livemusik, inklusive 1920-talets animerade kortfilmer med experimentell rap; hockeymatchen där Finland vann sitt första VM-guld med jazz; tyska expressionistiska filmer med indie pop, och så vidare. Varje år komponerar flera artister nytt musik till stumfilmer som de sedan ackompanjerar live under festivalen.

Loud Silents tar plats på Ylioppilasteatteri, en mysig teater med en härlig liten bar, och i Pyynikkisali, en elegant konserthall. 

Loud Silents har vuxit från ett endagarsvenemang till en tre dagar lång festival. Utöver festivalen organiserar Loud Silents filmvisningar med livemusik året runt – både i Finland och utomlands.

År 2017 blev festivalens beställningsverk Salaviinanpolttajat, regisserad av Juho Kuosmanen ett av Finlands mest diskuterade filmproduktioner. I tillägg till finska medier har även Sight&Sound skrivit om filmen. YLEs kulturredaktion valde Salaviinanpolttajat som ett av årets mest rörande kulturfenomen. 

Loud Silents Festival berikar filmkultur. Festivalen forskar och utvecklar nya former för stumfilm ackompanjerad av levande musik. Festivalens syfte är att erbjuda sin publik unika konstupplevelser som inte kan upplevas någon annanstans. 

Festivalen organiseras av Loud Silents ry.