GOLEM X DRAAMA-HELMI & CHHRLIE

Platformit jalkaan ja otsatukka ojennukseen – Golem on tulossa! Juutalaiseen legendaan perustuvaa tarinaa henkiin heräävästä saviveistoksesta säestää Draama-Helmin kokeellinen rap ja Chhrlien tummat musiikkimaisemat.

Yö laskeutuu ja tähdet syttyvät Prahan gheton ylle. Rabbi Löw tähyilee taivasta kaukoputkellaan. Pian vanhan miehen ilme tummuu: taivaankappaleet kertovat, että hirvittävä onnettomuus uhkaa juutalaisyhteisöä. Löw laskeutuu tornistaan. On koottava kylänvanhimmat rukoilemaan. 

Tähtien ennustus käy toteen kun keisari määrää juutalaiset karkotettavaksi ghetostaan. Yhteisöään suojellakseen Rabbi Löw kabbalan oppeja noudattaen muovailee savesta valtavan hahmon – Golemin. Kun Venus siirtyy Vaakaan, on aika manata demoni Astaroth esiin ja herättää Golem henkiin.

Astrologiaa ja mustaa magiaa tihkuva Golem: miten hän tuli maailmaan on hirviöelokuvan varhainen kivijalka, jonka vaikutteet näkyvät myöhempien elokuvantekijäsukupolvien työssä, eikä vähiten 1930-luvun Frankensteinissa. Karl Freundin tyylikäs kuvaus ja arkkitehti Hans Poelzigin loihtima ghetto orgaanisesti kiemurtelelevine rakennuksineen tarjoavat tarinalle fantastiset puitteet.

Platformeissaan tepasteleva Golem on mykkä; sieluttomalla, ihmisen muovaamalla olennolla kun ei voi olla puheen lahjaa. Niinpä onkin hykerryttävää kuulla elokuvan säestyksenä Draama-Helmin mantramaista rapia sekä Chhrlien tummanpuhuvia säveliä. Kaksikon oivaltava ääniraita lisää tarinaan uuden, kauhuklassikon henkeä kunnioittavan kerroksen.

Suurenmoinen kinokonsertti on esitetty Helsingissä kahdesti. Molemmat näytökset ovat olleet loppuunmyytyjä, eikä suotta: rabbin loitsut ja tähtien voiman tuntee nahoissaan, vaikka projektori hiljeneekin.

+++++

Draama-Helmin ja Chhrlien yhteistyötä kuullaan myös Lommo-biisissä:

Pe 27.4. klo 21.00, Ylioppilasteatteri
Liput: 
ennakko 11,50€ / 9,50 €, ovelta 12€

Golem: miten hän tuli maailmaan
(Der Golem, wie er in die Welt kam)
Saksa 1920. Kesto 85 min.
Ohjaus Paul Wegener & Carl Boese. Pääosissa Paul Wegener, Albert Steinrück, Lydia Salmonova, Ernst Deutsch, Otto Gebühr.

Draama-Helmi (kokeellinen rap)
Chhrlie (musiikki)

Näytöksen järjestämistä tukee Tampereen Saksalainen Kulttuurikeskus.

1. helmikatrigolem.png
Periaatteessa se on täysin anteeksiantamatonta, että ryhtyy puhumaan tai räppäämään mykkäelokuvan päälle. Ajatuksena se on täysin röyhkeä ja hirveä.
— Draama-Helmi, Nyt-liite, 11.2.2018
golem-7.jpg